Z rubriky recepty:

MRKVOVÝ DORT

 

„Ono se řekne Velikonoce, ale tolik práce. Uklidit, uvařit, navštívit všechny příbuzné, připravit pomlázky, uvařit a ozdobit vajíčka, upéct beránka, sehnat dobré jehněčí a znovu zase uklidit. K tomu jarní únava a máme tady dost často takový kolotoč, že sváteční pohoda je fuč.

Sice nemáme recept na šťastné Velikonoce, zato ale máme recept na rychlý koláč, jehož příprava vám opravdu zabere pouze několik minut a během okamžiku tak můžete přímo královsky pohostit nejednu návštěvu. A recept si nezapomeňte i několikrát vytisknout, protože ho všichni po vás budou chtít hned po prvním soustu. Krásné Velikonoce a hlavně klidné a pokojné!"

 

 

Ingredience

Korpus

350 g očištěné mrkve, nahrubo nakrájené

150 g třtinového cukru

225 g polohrubé mouky

1 lžička kypřícího prášku

1 lžička jedlé sody

2 lžičky mleté skořice

125 ml slunečnicového oleje

70 g zakysané smetany

2 vejce

2 lžičky vanilkového extraktu

120 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů

máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Krém

300 g sýru Philadelphia

50 g moučkového cukru

1 lžička citronové šťávy

1 lžička vanilkového extraktu

Na dokončení

nahrubo nasekané pistácie

sušené plátky růží (není nutné)

 

Postup

Pečicí troubu předehřejeme na 160 °C. Dortovou formu o průměru zhruba 20 cm s odnímatelným dnem vyložíme pečicím papírem, vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Nahrubo nakrájenou mrkev dáme do kuchyňského robotu se sekacím nástavcem a nasekáme ji najemno. K mrkvi prosejeme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, přidáme cukr, skořici, vanilkový extrakt, olej, vejce a zakysanou smetanu a několika krátkými pulzy znovu promixujeme. Na závěr vmícháme nahrubo nasekané ořechy a těsto vlijeme do připravené formy. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 60 minut.

Upečený dort opatrně vyndáme z formy a necháme ho vychladnout na mřížce.

Mezitím vyšleháme Philadelphii s moučkovým cukrem, citronovou šťávou a vanilkovým extraktem dohladka.  Připravený krém rozetřeme na korpus a posypeme ho nahrubo nasekanými pistáciemi a sušenými okvětními plátky růží.