Z rubriky recepty:

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA Z AQUAFABY

 

 

AQUAFABA je v současnosti obrovským hitem, která nám v kuchyni umožní nahradit doposud nepostradatelné vaječné bílky.  Myslíte si, že se jedná o nějakou zázračnou potravinu, kterou bude jen horkotěžko shánět? Ani náhodou! Tím zázrakem je obyčejný nálev z konzervované cizrny, který u většiny z nás doposud končil ve výlevce. Stejně dobře nám ale poslouží i voda po vaření cizrny…

A věřte nebo ne, dokonce si z ní můžete připravit francouzské makronky nebo například tuto skvělou čokoládovou pěnu.

 

Ingredience (na 4 porce)

100 g minimálně 70% čokolády, nasekané nahrubo

20 g másla

150 ml cizrnového láku, pokojové teploty

1/2 lžičky vanilkového extraktu

1 lžíce cukru krupice

 

Postup

Nalámanou čokoládu s máslem dáme do žáruvzdorné misky, kterou postavíme nad hrnec s vodou. Za občasného míchání zahříváme až do úplného rozpuštění. Poté čokoládu sundáme z vodní lázně a necháme mírně vychladnout.

Nálev z cizrny přecedíme přes jemné sítko, aby v něm neplavaly žádné kousky ani slupičky cizrny.

 

 

Ve větší míse vyšleháme nálev s cizrny s cukrem a vanilkovým extraktem dotuha. Trvá to zhruba 10 minut.

 

 

S pomocí stěrky cizrnový sníh opatrně vmícháme do rozpuštěné čokolády.

 

 

Pěnou naplníme připravené mističky a necháme minimálně 4 hodiny vychladit v chladničce.

 

 

Podáváme například s kokosovou šlehačkou a nasekanými pistáciovými oříšky.