Z rubriky recepty:

CAPPELLETTI SE ŠALVĚJOVÝM MÁSLEM

 

 

Chcete udělat velkou parádu za málo peněz? Respektive chcete čarovat pouze z toho, co máte doma? Tak vzhůru do spíže a snad tam požadované suroviny najdete. A pokud ano, vytvoříte geniální jídlo, které funguje nejen jako hlavní chod, pozdní večeře, ale i jako fantastická snídaně.

 

Ingredience (na 4 porce)

Těsto
300 g hladké mouky typu 00
3 vejce
špetka soli

Náplň
250 g ricotty
125 g čerstvého baby špenátu
2 lžíce nastrouhaného parmezánu
sůl
čerstvě mletý černý pepř

Šalvějové máslo
10 čerstvých lístků šalvěje
50 g másla

 

Postup


Na vále smícháme prosátou hladkou moukou se špetkou soli, uprostřed uděláme důlek a vyklepneme do něho vejce. Nejdříve s pomocí vidličky, později prsty, vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Pokud by bylo těsto příliš suché, přidáme malé množství vlažné vody. Těsto důkladně prohněteme, vytvarujeme z něho kouli, kterou zabalíme do potravinářské fólie a necháme 30 minut odpočinout. 

Mezitím horkou vodou spaříme špenátové listy, které ihned přendáme do ledové vody. Poté z nich vymačkáme maximum vody, nasekáme najemno a smícháme s ricottou. Směs osolíme, opepříme a vmícháme nastrouhaný parmezán.

 

 

Odpočinuté těsto rozdělíme na čtyři části, z nichž postupně vyválíme tenké pláty (strojkem anebo ručně válečkem). Těsto by mělo být tenké jako list papíru. Vždy pracujeme pouze s jedním dílem těsta, zbytek máme zabalený v potravinářské fólii.

Na pomoučněném vále vykrájíme kolečka o průměru asi 8 cm. Do středu každého kolečka dáme malé množství připravené náplně.

 

 

Okraje těsta potřeme vodou, kolečko přeložíme, vytlačíme všechen vzduch kolem náplně a kraje stiskneme, aby se spojily.

 

 

Potom půlkruh stočíme do válečku, jehož konce spojíme tak, že palcem přitlačíme na pracovní plochu.

 

 

Hotové těstoviny pokládáme na pomoučněný vál.

 



Těstoviny uvaříme ve velkém množství osolené vody al dente (cca 3-4 minuty).

Mezitím si rozpustíme na pánvičce máslo, do kterého přidáme šalvějové lístky. Jakmile nám začne máslo pěnit, stáhneme ho z ohně. Uvařené těstoviny ihned podáváme přelité horkým šalvějovým máslem.