Z rubriky recepty:

BRAZILSKÉ VDOLEČKY

Když v Brazílii začne období dešťů, na tváři jindy veselých Brazilců se zračí smutek. Sluníčko v háji a místo toho často těžké ledové kapky, kterým není konce. A právě pro tyto smutnější dny mají Brazilci skvělý lék! Koblihy v podobě kapek a věřte nám, že až jednu ochutnáte, tak vám bude jedno, jestli venku sněží nebo tam padají třeba zrovna trakaře.

 

 

Ingredience (1 hrnek =250 ml)

2 vejce

3/4 hrnku krupicového cukru

2 lžíce změklého másla

1/2 lžičky soli

1 lžíce kypřícího prášku

1 hrnek plnotučného mléka

2 hrnky hladké mouky

rostlinný olej na smažení

skořicový cukr na podávání

 

Postup

Hlubokou pánev nebo hrnec naplníme zhruba 8cm vysokou vrstvou oleje, který rozehřejeme na teplotu 180 °C.

Mezitím v míse prošleháme vejce s máslem, cukrem a solí. Poté po částech střídavě zapracujeme mléko s prosátou hladkou moukou.

 

 

Na závěr přidáme prosátý kypřící prášek a dobře promícháme. Mělo by nám vzniknout dokonale hladké těstíčko.

 

 

Poté ihned jednou lžičkou nebereme těsto a druhou těsto seškrábneme do rozpáleného oleje. Smažíme vždy maximálně 6 – 8 koblížků najednou, zhruba 3 minuty, ze všech stran dozlatova.

Usmažené vyndáme děrovanou naběračkou na papírovou utěrku, kde je zbavíme přebytečného oleje. Pak je ihned obalíme ve skořicovém cukru. Podáváme horké.