Z rubriky radíme: DIP IT!

 

 

Omáčky jsou neodmyslitelnou součástí každé letní grilovačky.  Proto vám přinášíme našich 5 nejoblíbenějších, které byste měli letošní léto rozhodně vyzkoušet.

 

# Chimichurri

Argentinská salsa chimichurri patří mezi nejznámější recepty z jihoamerického kontinentu. Nepoužívá se jen jako omáčka k hotovému masu, ale je možné ji použít také jako marinádu, především na kuřecí nebo ryby, nebo k opečenému chlebu.

Co potřebujete: hrst čerstvé hladkolisté petrželky, 3 stroužky česneku, 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 1červená chilli paprička, 1 lžíce červeného vinného octa, 1 lžíce citrónové šťávy, 6 lžic olivového oleje, čerstvě mletý černý pepř, sůl

Jak na to: Papričku zbavíme semínek, nakrájíme nahrubo a dáme do mixéru. Přidáme hladkolistou petrželku, česnek, koriandr a nahrubo rozmixujeme. Pak přidáme olivový olej, červený vinný ocet, citrónovou šťávu a znovu krátce promixujeme. Dochutíme solí a pepřem a dáme vychladit. 

 

# White barbecue

Barbecue omáček existuje v Americe nespočetné množství. Pro stát Alabama je například typická tato bílá barbecue omáčka, která se skvěle hodí ke kuřecímu masu, především ke křidélkům.

Co potřebujete: 2 stroužky česneku, 2 lžičky najemno nastrouhaného křenu, 250 ml majonézy, 2 lžičky jablečného octa, 1 lžíce hořčice, 1 lžička cukru, čerstvě mletý černý pepř, sůl

Jak na to: Všechny ingredience dáme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Podle chuti osolíme a opepříme. Necháme vychladit.

 

# Guasacaca

Guasacaca je venezuelská verze mexické quacamole. Hladká omáčka je především skvělá s grilovanou zeleninou, sýrem anebo jen tak s chlebem. Pokud máte rádi pikantnější chutě, přidejte více papriček jalapenos.

 

Co potřebujete: 2 zralá avokáda, 1 cibule, 1 paprička jalapeno, 2 stroužky česneku, hrst čerstvého koriandru nebo hladkolisté petrželky, 1 limeta, 125 ml extra panenského olivového oleje, čerstvě mletý černý pepř, sůl

Jak na to: Avokáda zbavíme pecek, oloupeme a spolu s cibulí, jalapeno papričkou a koriandrem nasekáme nahrubo. Vše přendáme do mixéru, přidáme česnek, šťávu z limety a rozmixujeme dohladka. Na závěr za stálého mixování tenkým praménkem zapracujeme olivový olej. Dochutíme solí a pepřem.

 

# Classic Barbecue

Barbecue omáčka je jedna z nejznámějších a nejrozšířenějších omáček.  Je výrazně aromatická a hodí se k marinování masa před grilováním i jako omáčka k hotovému steaku nebo žebírkům. Chuťově se hodí k libovému i tučnějšímu masu jakéhokoliv druhu.

 

Co potřebujete: 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, 200 ml kvalitního kečupu, 50 ml jablečného octa, 2 lžíce worcestrové omáčky, 4 lžíce třtinového cukru dark muscovado, 1/4 lžičky kajenského pepře, 1 lžička chipotle chilli vloček, 1/2 lžičky uzené papriky

Jak na to: V menším hrnci na mírném ohni rozehřejeme 1 lžíci slunečnicového oleje, na kterém za stálého míchání necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli s česnekem. Poté přidáme všechny zbývající suroviny, promícháme a snížíme plamen. Za občasného míchání necháme zhruba 20 minut jemně probublávat. Jakmile omáčka zhoustne, stáhneme z ohně a po mírném vychladnutí rozmixujeme na hladkou omáčku. Necháme zcela vychladit.

 

# Medovo-hořčičná (Honey-mustard)

Vynikající dip k drůbežím masům i jemnějším druhům vepřových mas. Skvělý je také k zeleninovým salátům z čerstvé i tepelně upravené zeleniny.

Co potřebujete: 150 ml majonézy, 100 ml dijonské hořčice, 50 ml hrubozrnné hořčice, citrónová šťáva, 2 lžíce medu

Jak na to: Do menší misky dáme majonézu, oba druhy hořčice, med a podle chuti zakápneme citrónovou šťávou. Všechno důkladně promícháme, aby se dokonale propojily všechny ingredience.