Z rubriky radíme:

BBQ MARINÁDY

 

5 nejlepších grilovacích marinád

K létu grilování prostě patří! Někomu stačí na gril hodit špekáčky, jiný má raději steaky, další zase kuřecí a někdo raději zůstane u zeleniny. Pokud se tedy rozhodnete uspořádat grilovací party a chcete být za hvězdu (kdo by nechtěl), tak kromě nákupu kvalitního masa, ho i musíte dobře naložit. Díky marinování totiž maso získá nejen skvělou chuť, stane se křehčím, ale zároveň se i výrazně zkrátí doba jeho tepelné úpravy.

Proto vám přinášíme našich 5 nejoblíbenějších marinád, ze kterých si vybere určitě každý. Pokud se rozhodnete pro kuřecí maso nebo rybu postačí, je do vybrané marinády naložit na zhruba 1 hodinu. Hovězí a vepřové maso je ideální marinovat v chladničce celou noc. V den D už vám jen postačí maso vyndat z marinády, otřít ho od jejích zbytků a ugrilovat.

 

Asijská marináda

Jestli se nebojíte ostřejších chutí, tak je tato marináda pro vás to pravé. Skvěle se hodí zejména na marinování kuřecího masa.

  • stonek citronové trávy naklepejte paličkou a nasekejte najemno
  • 2 cm velký kus zázvoru oškrábejte a nastrouhejte najemno
  • vše dejte do misky, přidejte 4 lžíce omáčky sriracha a šťávu ze 2 limet

 

Chermoula marináda

Tuto africkou marinádu využijete zejména při marinování ryb s pevnějším masem, jako jsou například tuňák, losos anebo na marinování jakékoliv zeleniny.

  • 1 červenou čili papričku nasekejte najemno a dejte do mixéru
  • přidejte šťávu z 1 citronu, 1 lžičku mletého římského kmínu, 1 lžičku uzené papriky, velkou hrst nahrubo nasekaného čerstvého koriandru, 2 stroužky nakrájeného česneku
  • přidejte zhruba 5 – 6 lžic olivového oleje a několika pulzy rozmixujte dohladka

 

Hořčičná marináda

Je jako stvořená pro nakládání steaků nebo zeleniny.

  • Smíchejte 3 lžíce hrubozrnné hořčice se šťávou z 1 citronu, 2 lžícemi olivového oleje, 1 lžící medu, 1 lžící bílého vinného octa a 1 lžičkou lístků čerstvého tymiánu

 

Jogurtová marináda

Zkuste ji při nakládání jehněčího nebo kuřecího. Díky jogurtu je maso úžasně křehké a šťavnaté.

  • 1 cm velký kousek zázvoru oškrábejte, nastrouhejte najemno a dejte do mixéru
  • přidejte 250 ml řeckého jogurtu, větší hrst nahrubo nasekaného koriandru, 2 stroužky nasekaného česneku, 4 nahrubo nasekané zelené čili papričky, 2 lžičky mletého římského kmínu, 1 lžičku mletého koriandru, půl lžičky kurkumy a půl lžičky soli
  • několika pulzy rozmixujete dohladka

 

Mojo marináda

Kubánská marináda citrusové chuti připravovaná z pomerančů a limet. Díky vysokému obsahu kyseliny se naložené maso stává křehčí a voňavější. Skvěle se hodí na veškeré vepřové maso.

  • 8 stroužků česneku nastrouhejte najemno
  • přidejte 2 lžičky mletého římského kmínu, 2 lžičky mletého černého pepře, malou hrst najemno nasekaných lístku oregana, 120 ml pomerančové šťávy (1-2 pomeranče), 60 ml limetové šťávy (3-4 limety) a 60 ml extra panenského olivového oleje
  • podle chuti osolte